Federația LEADER are bucuria să vă invite la evenimentul internațional “30 de ani de LEADER în UE” care va avea loc în perioada 10-12 mai în cadrul complexului Wave Resort Hotel, Burgas și Pomorie, Bulgaria.
Agenda evenimentului cuprinde speech-uri din partea ministerelor, dar și a Comisiei Europene și a invitaților oficiali și surpriză. 

Discursurile se vor concentra pe beneficiile LEADER în cadrul UE, pe toată durata perioadei de implementare, dar și prezentarea experiențelor pozitive, a bunelor practici pe care le-am dobândit de-a lungul timpului și multe altele. A doua zi vom lua parte la o expoziție în care toate GAL-urile participante vor avea ocazia să-și prezinte organizația sub forma unui stand, dar și a unui dialog cu invitații evenimentului. Totodată, fiecare GAL are posibilitatea să aducă cu sine producători locali cu propriul stand de degustare sau vânzare. Această parte a evenimentului va fi una cât se poate de interactivă și de diversă, prezentând diferite regiuni din România și Bulgaria și specificul lor deosebit.

Programul evenimentului va fi presărat și cu momente artistice pregătite deopotrivă de români și bulgari. Din nou, fiecare GAL este încurajat să aducă interpreți sau dansatori specifici regiunii din care fac parte. În timpul liber, vom avea ocazia să vizităm frumoasa regiune Burgas și să aflăm mai multe unii despre ceilalți prin networking și discuții informale.

Parteneriatul de succes pe care l-am consolidat de-a lungul anilor cu vecinii noștri bulgari înseamnă un pas înainte pentru ceea ce numim metoda LEADER. Programul LEADER este despre cooperare, solidaritate, dar și networking și munca cu un capital uman diversificat. Conectând diferite GAL-uri, instituții ale UE, guverne și nu în ultimul rând Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri), formăm un colectiv puternic care va reuși să avanseze mai rapid spre dezvoltarea rurală pe care ne-o dorim cu toții.

Știm despre Bulgaria că este un spațiu european deosebit de similar cu cel românesc, împărtășim aceeași cultură balcanică și, de cele mai multe ori, avem de trecut aceleași obstacole. Tocmai de aceea, schimbul de bune practici și comunicare pe care am stabilit-o până acum ne ajută să împărtășim aceste experiențe. 

De-a lungul bilaterateralelor organizate de Federația LEADER împreună cu Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Bulgaria, am descoperit că un parteneriat solid româno-bulgar este exact ceea ce avem nevoie pentru a ne conecta mai departe cu celelalte state membre ale UE, dar și cu instituțiile sale. 

Anul trecut am sărbătorit cu bucurie 30 de ani de LEADER, iar acest eveniment are rolul de a ne aminti ceea ce am făcut corect și unde mai trebuie să muncim.  Ne-ar face mare plăcere să veniți alături de noi, să ne revedem sau să ne cunoaștem și cu această ocazie! Mai jos găsiți agenda completă a evenimentului, respectiv posibilitățile de cazare și recomandările pentru transport.